רשלנות רפואית בהריון

אולי לא ידעתם, אך תחום ההריון והלידה הוא התחום הנפוץ ביותר בו מוגשות תביעות רשלנות רפואית. למעשה, כמעט 50% מתביעות הרשלנות הרפואית המוגשות מידי שנה מוגשות בתחום זה.

למה חשוב מעקב הריון מסודר וקפדני?

ככלל, לידה הינה דבר משמח ומרגש, אך בו בעת מדובר בהליך שהינו פעמים רבות לא פשוט, הדורש מעקב רפואי מסודר וקפדני אחר היולדת והעובר במהלך כל תקופת ההריון על מנת לוודא את בריאותו של העובר אך לא פחות חשוב את בריאותה של היולדת.

מעקב ההריון מורכב מבדיקות רוטינה רבות, כגון חלבון עוברי, שקיפות עורפית, סקירות מערכות, בדיקת מי שפיר, העמסת סוכר ובדיקות נוספות. מטרת הבדיקות הינה אחת – להעניק תמונה רחבה ומדויקת ככל האפשר על בריאותו ומצבו של העובר.

רשלנות רפואית בהריון

מה אחריות הרופא במהלך מעקב ההריון?

על הרופא המבצע את מעקב ההריון לעיין בממצאי הבדיקות ולתת הנחיות בהתאם. כך למשל, אם מתגלה כי צוואר הרחם רחב יתר על המידה, הדבר עשוי להצדיק ביצוע תפר צווארי על מנת שהתינוק לא ייוולד בטרם המועד.

בשנים האחרונות נכנסו לרוטינת הבדיקות בדיקות משוכללות המאפשרות רמת דיוק גבוהה מאוד של מצב העובר תוך בחינה של הגנים והכרומוזומים של העובר לצורך איתור תסמונות ומחלות גנטיות. הבדיקה השכיחה ביותר הינה בדיקת הצ'יפ הגנטי, אך ישנן בדיקות נוספות כמו NIPT ובדיקת אקסום.

כיצד מטפלים בממצאים חריגים במהלך מעקב ההריון?

במהלך מעקב ההריון, על הרופא להיות ער לכל חריגה בבדיקות וליידע את ההורים על משמעות הממצא החריג, כיצד ניתן להעמיק את הבירור לגביו והאם ניתן לטפל בו. על הרופא המבצע את המעקב להתאימו ליולדת הספציפית, כך למשל, אם גיל היולדת מעל 34, עליו ליידע אותה על האפשרות לבצע בדיקות כמו מי שפיר וסיסי שלייה.

על הצוות הרפואי לבצע מעקב קפדני ולבדוק כל ממצא חשוד במהלך ההריון שעלול להוביל לנזקים לעובר ואף להפסקת ההריון קודם למועד הלידה.

מתי ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בהריון?

תביעת רשלנות רפואית בהריון ניתן להגיש כאשר הצוות הרפואי הקשור במעקב ההריון סטה מהפרקטיקה הרפואית המקובלת, והוביל לנזקים שנגרמו לעובר שברחם, ואין זה משנה אם רשלנות זו הובילה לפטירתו של העובר ברחם חלילה בטרם לידתו, או ללידתו במומיו.

מהי הולדה בעוולה?

עילת התביעה הנפוצה ביותר במקרים של תביעת רשלנות רפואית בהריון נקראת "הולדה בעוולה".

עילה זו מבססת בעצם את טענת ההורים, כי לו היו יודעים על כך שעלול להיוולד בנם או בתם עם תסמונת חמורה וקשה, אשר תשפיע על מהלך חייו, היו בוחרים להפסיק את ההריון ולא להביא את הילד לאוויר העולם.

מדובר במקרים מורכבים מאוד, הדורשים התייחסות קפדנית לכל מהלך ההריון, תוך בחינת כלל הנסיבות שלו, ומכאן החשיבות פנייה לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית בהריון.

באילו מקרים נוספים ניתן להגיש תביעה על רשלנות רפואית בהריון?

  • רשלנות בגין אי מתן הסברים על בדיקות נחוצות ושגרתיות במהלך מעקב ההריון (למשל מי שפיר, צ'יפ גנטי, בדיקת אקסום) ועוד.
  • רשלנות בבדיקת סקירת מערכות שהובילה ללידתו של עובר עם מום הנקרא ספינה ביפידה (מום בעמוד השדרה של העובר המתפתח בשבועות הראשונים להריון וניתן לאבחנה במשך רוב תקופת ההריון בבדיקות סקירת מערכות).
  • רשלנות בשל אי מתן תשומת לב למדדים לא תקינים במהלך ההריון, כגון הערכת משקל לא נכונה, היקף ראש קטן או מום לבבי שלא אובחן במהלך תקופת ההריון (למשל פגם במחיצה הבין חדרית – VSD).
  • רשלנות בגין חוסר תשומת לב של הגורמים המטפלים לתסמינים של רעלת הריון אצל אשה הרה, אשר יכולים לבוא לידי ביטוי היתר בנפיחות בפנים ובידיים, כאבי ראש חזקים ואף טשטוש ראייה.
  • רשלנות בגין מעקב הריון אצל אשה הרה שהינה סכרתית, בדגש על מעקב גלוקוז ומעקב גדילה קפדני של העובר.

 

זו כמובן רשימה חלקית של המקרים בהם ניתן להיעזר בעורך דין המתמחה בתביעות רשלנות רפואית, ולכן חשוב להתייעץ בכל מקרה בו אתם סבורים שארעה רשלנות רפואית בהריון.

את מי ניתן לתבוע על רשלנות רפואית במהלך ההריון?

במסגרת תביעת רשלנות רפואית בהריון ניתן לתבוע את כלל הגורמים המטפלים במהלך ההריון, ובלבד שיש להם קשר ישיר לרשלנות ולנזק כגון:

  • קופת החולים אשר במסגרתה בוצע מעקב ההריון, בין אם על ידי הצוות הרפואי ובין אם על ידי הצוות הסיעודי (אחיות).
  • בית חולים אשר במסגרתו בוצע מעקב הריון בסיכון או אפילו ביקורת חד פעמית בגין תלונות חריגות שלא זכו להתייחסות וטיפול נכון.
  • רופא פרטי אשר במסגרתו בוצע מעקב ההריון, בין אם מעקב מלא ובין אם בדיקה פרטית חד פעמית.
  • מכון גנטי אשר לא העניק להורים את מלוא ההסברים הדרושים להם בנסיבות המקרה שלהם ולא יידע אותם בדבר הבדיקות המתאימות אותן יש לבצע ואף לעיתים לא יידע אותם בסיכויים של בני הזוג להביא ילד בריא לעולם.

 

תביעת רשלנות רפואית בהריון

מהם הנזקים אותם ניתן לתבוע?

  • הפסדי השתכרות שנגרמו לאותו יילוד/ה כתוצאה מילדתם במומיהם.
  • עזרה סיעודית להם נזקקים אותם ילדים שנפגעו כתוצאה לידתם במומיהם.
  • הוצאות רפואיות, לרבות כלל הטיפולים להם הם זקוקים.
  • כאב וסבל.

מהם השלבים המרכזיים בתהליך התביעה במקרים של רשלנות רפואית בלידה?

  • לאחר הגשת כתב התביעה יוגש כתב הגנה מטעם הצד הנתבע, ככלל – לעולם לא תהיה הודאה באחריות מטעם הצד הנתבע.
  • לאחר שכל חוות הדעת וכל כתבי הטענות הוגשו לביהמ"ש ישנה אפשרות שהצדדים יפנו להליך של גישור במטרה להביא לסיום מהיר יחסית של התיק מחוץ לכותלי בית המשפט.
  • אם אין הסכמה בכל הנוגע לגישור ופשרה, יפנו הצדדים להמשך ההליכים בבית המשפט עד לקבלת פסק דין.

האם יש מקרים בהם לא ניתן להגיש תביעה?

חשוב לדעת ולהבין, לא כל תסמונת או מחלה איתה נולדים יילודים ניתנת לאבחנה במהלך ההריון, במקרים נדירים אלו יש קושי ממשי להגיש תביעת רשלנות רפואית בהריון שכן לא ניתן יהיה להוכיח כי ניתן היה לאבחן את המחלה או התסמונת במהלך ההריון.

כמה זמן בממוצע נמשך תהליך התביעה?

משך הזמן הממוצע בתביעות מסוג זה הינו בין 3-4 שנים מרגע הגשת התביעה לבית המשפט, אך הדבר משתנה מתיק לתיק ונסיבותיו.

מהי תקופת ההתיישנות של תביעת רשלנות רפואית בלידה או בהריון?

חשוב לזכור, שמועד ההתיישנות של תביעות שעניינן רשלנות רפואית במהלך ההריון הוא עד שבע שנים בלבד מיום הלידה. לאחר מכן המקרה מתיישן.

זקוקים לעורך דין רשלנות רפואית בהריון?

חוויתם מקרה של רשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון, או שמישהו מסביבתכם הקרובה חווה? בתור עו"ד ברשלנות רפואית בתחום מעקבי הריון,  אני מתחייב שמשרדי יעניק לך ליווי אישי ומקצועי בכל שלב של ההליך המשפטי, ויפעל להשיג את הפיצוי המירבי עבור הנזקים שנגרמו לכם.

שתפו ב:

דילוג לתוכן