תחום הרדיולוגיה והדימות הינו משמעותי ביותר בעולם הרפואה.
בדיקות ההדמיה מאפשרות לצוות הרפואי לאבחן ממצאים חשודים בשלב מקדמי ובכך להביא לטיפול מקדים שלעיתים קרובות מאוד מציל חיים רבים.
בדיקות ההדמיה הן מגוונות וכוללות בין היתר בדיקות MRI, CT(חלקן מבוצעות עם חומר ניגוד וחלקן בלי), US, ממגורפיה (בדיקה לאיתור מוקדם של סרטן השד אצל נשים), בדיקות דופלר לצורך הערכת זרימת דם ועוד. בדיקות ההדמיה יכולות לאתר קרישי דם, גידולים מסוגים שונים, ממצאים בולטים ורקמות חריגות.
בדיקות אלו התפתחו לאורך השנים ורמות הדיוק שלהן גבוהות מאוד.
חרף האמור, פעמים רבות אנו נתקלים במקרים בהם ישנו ממצא חריג בבדיקות הדמיה שלא אובחן במועד או במקרים כי למרות שהייתה אינדיקציה ברורה, לא הפנו את המטופלים לבדיקות דימות שהיו יכולות לאבחן מחלות בטרם עת.
אחד מהדוגמאות הנפוצות הינה בדיקת ממגורפיה, מדובר בבדיקה לאיתור מוקדם של סרטן השד, אשר לפי הנחיות משרד הבריאות יש להפנות נשים לצורך ביצוע הבדיקה אחת לשנתיים בין הגילאים 50-74 או כאשר ישנו מקרה דומה במשפחה אף בגילאים מוקדמים יותר.
רשלנות רפואית בהיבט זה עלולה להתרחש גם כאשר האיבר הנבדק אינו נבדק בצורה יסודית, כך שהבודק "פספס" ממצא חשוב.
פסיקת בתי המשפט אף הכירה בכך כי כאשר מבוצעת בדיקת הדמיה של איבר בגוף במהלכה הודגם "ממצא אקראי" באיבר סמוך לאיבר הנבדק, והצוות הרפואי התעלם ממנו, הרי שיש בכך משום "עצימת עיניים" ורשלנות של הצוות הבודק, שאם לא כן היה בכך כדי להציל את חייהם של מטופלים.
לסיכום, לבדיקות ההדמיה הינן נדבך חשוב מאוד בעולם הרפואה, ובכוחן להשפיע בצורה חיובית על מטופלים ועל אבחנה מוקדמת של מחלות ממאירות ומצבים מסכני חיים אחרים באופן שיכול להאריך את חייהם באופן משמעותי. חשוב לזכור כי יש לבחון כל מקרה לגופו.