הכנת התיק וההליך המשפטי:
עם קבלת התיק במשרד, מתחילה מלאכת איסוף התיעוד הרפואי לצורך הבנת המקרה וקבלת תמונה מקיפה וברורה אודות מקרה הרשלנות, הן מהפן העובדתי והן מהפן המשפטי.
לאחר קבלת מלוא התיעוד הרפואי, הוא מועבר למומחה רפואי לצורך בחינתו את התיק וקבלת ייעוץ ראשוני בשאלה האם אכן אירעה רשלנות רפואית במקרה.
חשוב לדעת, כי תנאי מקדמי להגשת תביעה ברשלנות רפואית הוא צירוף חוות דעת של מומחה רפואי אשר יתמוך את טענות כתב התביעה ויספק להן "בסיס" רפואי, הן מבחינת הידע והפרקטיקה הרפואית והן מבחינת מאמרים וספרות רפואית אשר יתמכו בטענות בחוות דעתו.
הליך בחירת המומחה גם הוא נושא שאין להקל בו ראש וחשוב למצוא את המומחה המתאים ביותר לערוך חוות דעת בתחום שבנדון, הן מבחינת עלוות הרשלנות, הן מבחינת הקשר הסיבתי והן מבחינת הנזק שנגרם.
לעיתים נדרשת יותר מחוות דעת אחת לצורך הגשת כתב התביעה, כך לדוגמא אם ניקח מקרה בו מגישים תביעת רשלנות רפואית בלידה אשר כרוכה לרוב גם בנזקיו של היילוד, אזי נגיש חוות דעת באמצעות מומחה בתחום המיילדות והגינקולוגיה לעניין האחריות והקשר הסיבתי, וכן חוות דעת מעטם נוירולוג ילדים או רופא מומחה לשיקום בכל הנוגע לנזקים שנגרמו ליילוד במהלך הלידה ואשר ילוו אותו במהלך חייו.
במסגרת התביעה שמוגשת מציינים את כל הנזקים שנגרמו, נזקים אלו משתנים מתיק לתיק ואין מדובר ב"נוסחה". ראשי הנזק החשובים והעיקריים אותם נטען ברוב התביעות נוגעות לכאב וסבל, הפסדי השתכרות
ההליך המשפטי בתביעות רשלנות רפואית שונה ובעל מאפיינים ייחודיים בעולם המשפט, הדורש הכרה מעמיקה של התחום אך גם סבלנות רבה.
הכנת התיק וההליך המשפטי יכולים לקחת זמן רב (כמובן שהדבר תלוי בכל תיק ותיק ונסיבותיו) ואף תלוי אם התיק מסתיים בפשרה או בפס"ד לאחר ניהול התיק בבית המשפט, ואולם הסבלנות לרוב משתלמת.
כאמור, רשלנות רפואית במהלך הלידה עצמה, ובשונה ממהלך הלידה, יכולה לגרום לנזקים גם ליולדת בנוסף על אלו שנגרמו לעובר.
כך למשל ניתן לראות דוגמאות למקרים בהם בוצעה משיכה חזקה של התינוק באמצעות וואקום על ידי הצוות הרפואי שגרמה לו לנזקים קוגניטיביים או פיזיולוגיים או למשל עיכוב בהוצאת העובר כאשר יש אינדיקציה ברורה למצוקה עוברית.
באם נגרמו לעובר נזקים במהלך הלידה, הרי שנזקים אלו לעיתים משמעותיים וקשים ועלולים להשפיע על כל שנות חייו של התינוק, בין היתר לטיפולים להם יזדקק, עזרת הזולת, הפסדי ההשתכרות לעתיד, אביזרים רפואיים להם יזקק ועוד.
מאידך, ישנם נזקים הנגרמים ליולדת על עצמה כתוצאה מרשלנות רפואית, כך למשל ביצוע ניתוח קיסרי מיותר שהותיר צלקת, גרימת קרע בפרינאום ואף תפירתו שלא כהלכה. כל אלו יכולים להשפיע גם על איכות חייה של היולדת ולגרום לה לנזקים לצמיתות.