תביעות תאונות דרכים

תביעות תאונות דרכים

בתביעות שמוגשות בעקבות נזקי גוף שנגרמים עקב תאונות דרכים (לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים), בשונה מתחום הרשלנות הרפואית, מדובר בהליך משפטי שונה.
בתביעות אלו (למעט מקרים חריגים) אין מחלוקת באשר לאחריות חברת הביטוח, ועיקר המחלוקות אשר עומדות בפני ביהמ"ש נוגעות לעניין הנזקים שנגרמו לאלה שנפגעו בתאונת הדרכים.

באופן שגרתי, תביעות אלו מוגשות בד בבד עם בקשה למינוי מומחים רפואיים מטעם ביהמ"ש בתחום הרלוונטי בו נפגע הנוסע ברכב.

יש להבדיל בין מקרה של תאונת דרכים "רגילה" לבין תאונת דרכים – עבודה (על כך בהמשך).
לאחר שממונה מומחה מטעם ביהמ"ש, כל צד (התובע וחברת הביטוח) מעבירים תיעוד רפואי רלוונטי למומחה והתובע מוזמן לבדיקה אצל אותו מומחה לאחריה מוגשת חוות דעתו לביהמ"ש.
חשוב לזכור, כי הגם שרובן המכריע של תביעות אלו מסתיימות בפשרה, הרי שיש חשיבות רבה לניהול נכון של ההליך מתחילתו כך שגם לו התביעה לא תסתיים בפשרה ותמשיך להתנהל בביהמ"ש יינקטו כל הצעדים המשפטיים הנכונים והמקצועיים לצורך כך.

תאונת דרכים – עבודה:
תאונת דרכים עבודה מוגדרת ככזו שאירעה במהלך נסיעה ל-עבודה או בחזרה ממנה.
במקרה כזה, ניתן להגיש גם תביעה לביטוח הלאומי לצורך קבלת דמי פגיעה וכן תביעה לקבלת קצבת נכות מהביטוח הלאומי.
כאשר מגישים תביעה לקבלת קצבה מהביטוח הלאומי מתכנסת וועדה, המורכבת מרופא ו…אשר מזמנים את הנפגע לבדיקה רפואית ולבסוף קובעים את אחוז הנכות של הנפגע בהתבסס על הבדיקה
הרפואית ועל התיעוד הרפואי שעמד בפניהם בעת הגשת התביעה.
חשוב לזכור – רק עורך דין יכול לייצג את הנפגע בוועדות לביטוח הלאומי.
ככל שנקבעה נכות במסגרת הוועדה, הרי שבמקרה של תאונת דרכים עבודה נכות זו תהיה מחייבת.

 

ראשית, חשוב להבין כיצד מוגדרת תאונת דרכים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

תאונת דרכים מוגדרת כך:

"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי;"

במילים אחרות, רוב השימושים ברכב מנועי (גם חשמלי) אשר כתוצאה מהם ניזוק הנהג או משתמש הדרך מוכרים כברי פיצוי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

התיישנות:

ניתן להגיש תביעה בגין נזקים שנגרמו בתאונת דרכים בתוך 7 שנים מיום התאונה.

התנאים הדרושים להוכחת תביעת לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים:

בשונה מתביעות רשלנות רפואית, האחריות של חברת הביטוח במקרה של תאונת דרכים הינה "מוחלטת" וחברת הביטוח איננה יכולה להתחמק מאחריותה לשאת בפיצוי לנהג או למשתמש הדרך (כמובן שישנם סייגים לכלל זה במקרים מסוימים).

ככל ואין מחלוקת בין הצדדים באשר לחבותה של חברת הביטוח, המחלוקת היחידה הקיימת בתביעות אלו נוגעת לגובה הנזק.

כיצד מגישים תביעה לפי חוק הפיצויים לתאונות דרכים:

ראשית, יש לאסוף את מלוא התיעוד הרפואי הרלוונטי לאירוע קרות התאונה על מנת לבסס את עילת התביעה בצורה הטובה ביותר. עלות התיעוד נאמדת בעשרות שקלים בודדים.

לאחר שמלוא התיעוד הרפואי הקיים מצוי בידינו, נוכל לערוך את כתב התביעה ולהגיש אותו לבית המשפט יחד עם בקשה למינוי מומחים רפואיים מטעם בית המשפט בתחומים בהם נפגע הנהג או משתמש הדרך.

לדוגמא: נהג רכב שעבר תאונת דרכים וסובל כתוצאה מכך משבר ברגלו ומכאבי ראש כרוניים, במקרה זה נבקש למנות מומחים בתחומי האורתופדיה והנוירולוגיה.

ברוב המוחלט של המקרים, עלות שכר המומחים בתביעות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים תושת על חברת הביטוח.

לאחר שממונה מומחה מטעם ביהמ"ש על מנת שידון בנזקיו של הנפגע, כל צד (התובע וחברת הביטוח) מעבירים תיעוד רפואי רלוונטי למומחה, וככל ויש בכך צורך והתובע מוזמן לבדיקה אצל אותו מומחה לאחריה מוגשת חוות דעתו לביהמ"ש.

במרבית המקרים, תיקים אלו מסתיימים לאחר מו"מ ישיר בין הצדדים או בעזרת בית המשפט בהליך של תחשיבי נזק, יחד עם זאת במקרים מסוימים ישנם תיקים המופנים להליך של גישור ואף מנוהלים עד תום בבית המשפט.

כמה זמן נמשך ההליך?

משכו זה הליך זה קצר יחסית, ויכול להמשך בין שנה לשנתיים.

מה גובה הפיצוי שאני יכול לקבל?

גובה הפיצוי מורכב ממספר מרכיבים:

כאב וסבל (נזק בלתי ממוני) – לפי נוסחה המשקללת את גיל הנפגע, אחוזי הנכות וימי האשפוז להם נדרש בעקבות התאונה.

הפסדי השתכרות, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות שאינן מכוסות בסל הבריאות, וכל נזק אחר שנגרם לנהג או למשתמש הדרך כתוצאה מתאונת הדרכים שהינו בר פיצוי.

כמה זמן נמשך ההליך המשפטי?

ההליך המשפטי אורך בדרך כלל שנה עד מספר שנים בודדות ונגמר ברוב המקרים בפשרה.

תאונת דרכים – עבודה:

תאונת דרכים עבודה מוגדרת ככזו שאירעה במהלך נסיעה ל-עבודה או בחזרה ממנה.

במקרה כזה, ניתן (וצריך) הגיש גם תביעה לביטוח הלאומי לצורך קבלת דמי פגיעה וכן תביעה לקבלת קצבת נכות מהביטוח הלאומי.

כאשר מגישים תביעה לדמי פגיעה ונכות כללית מתכנסת וועדה, המורכבת מרופא (בדרך כלל מדובר במומחה רפואי בתחום בו ארעה הפגיעה) וכן מזכיר שתפקידו לנהל את הוועדה ולערוך רישום של מה שארע במהלכה.

במהלך הוועדה שוטח הנפגע (בין אם באמצעות עו"ד ובין אם הנפגע מייצג את עצמו) את טענותיו בפני הוועדה, בעיקר בתחום הרפואי הנוגע למגבלותיו לאחר התאונה.

לבסוף, קובעת הוועדה את אחוז הנכות של הנפגע בהתבסס על הבדיקה הרפואית של הרופא בוועדה, על בסיס התיעוד הרפואי שעמד בפניהם וכן התרשמותם מטיעוני הנפגע.

חשוב לזכור – רק עורך דין יכול לייצג את הנפגע בוועדות לביטוח הלאומי.

ככל שנקבעה נכות במסגרת הוועדה, נכות זו תהיה מחייבת גם במסגרת בית המשפט וחברת הביטוח לא תוכל לחלוק על קביעה זו (למעט במקרים חריגים).

שתפו ב:

דילוג לתוכן